• +40 766 354 363
  • iulia.grecu@woodcore.ro
  • +4 0766 223 849
  • ionut.dobra@woodcore.ro
Woodcore - Cluj Napoca

12 plante pentru dormitor care vă vor ajuta să dormiți mai bine

Nu este nimic mai rău decât să vă învârtiţi în pat toată noaptea, înainte de a fi treziţi de alarma telefonului, la doar câteva minute după ce aţi reușit să adormiţi! Aceste nopți nedormite pot avea un impact asupra energiei, productivității, stării de spirit și calității vieții voastre.

O modalitate de a asigura o calitate mai bună a somnului este să vă umpleți casa cu flori și plante frumoase şi… sănătoase. Nu numai că arată minunat și aduc vitalitate în spațiile de locuit, dar pot avea beneficii fantastice în ceea ce priveşte purificarea aerului şi a relaxării dvs. – care, la rândul lor, duc la somn sănătos.

Cum stresul și anxietatea sunt responsabile pentru jumătate din insomnii, este o idee bună să vă umpleți casa și dormitorul cu plante care au un efect calmant. La urma urmei, studiile arată clar că petrecerea timpului în natură reduce nivelurile de stres, aşa că de ce să nu aducem pur și simplu natura în interior?

În plus, calitatea slabă a aerului, din cauza poluării, a mirosurilor și a mucegaiurilor, poate avea un impact asupra respirației noastre, făcând astfel aproape imposibil somnul odihnitor. Vestea bună este că există o varietate de plante care pot purifica aerul în timp ce dormiţi. De fapt, NASA a făcut un întreg studiu pe această temă, scriu cei de la Natural Living Ideas.

Iată o listă cu 12 plante cu efect de relaxare și de purificare a aerului, care vă vor ajuta să dormiţi mai bine:

1. Iasomie

Această plantă exotică are un efect calmant și liniștitor asupra corpului și minții. S-a demonstrat, într-un studiu, că iasomia reduce nivelul de anxietate, ceea ce duce la o calitate mai bună a somnului. Acelaşi studiu sugerează că un somn de calitate are ca efect şi o productivitate spoprită în timpul zilei următoare.

Cu flori atât de frumoase, roz sau în culoarea fildeșului, nu aveţi motive să nu puneţi imediat o plantă de Iasomie în dormitor!

2. Lavandă

Cine nu iubeste mirosul de lavandă? Este, probabil, cea mai cunoscută plantă atunci când vine vorba de inducerea somnului și de reducerea nivelurilor de anxietate. Cercetările susțin aceste afirmații: mirosul de lavandă încetineşte ritmul cardiac, scade tensiunea arterială și nivelurile de stres. Un alt studiu a arătat că
mirosul de lavandă redce plânsul la copii şi le asigură un somn mai adânc, reducând simultan stresul atât la mamă, cât și la copil. Iată eva ce toate mamele vor fi bucuroase să audă!

La femei, s-a dovedit că lavanda crește somnul lent (faza clasică) a somnului și reduce somnul paradoxal (faza REM – rapid eye movement) și timpul de trezire după prima adormire, cu - atenţie! - efecte opuse la bărbați.

Deşi pe piaţă există produse din lavandă parfumate care v-ar putea ajuta să obțineți un smn odihnitor (de la măști de somn parfumate la saltele de lavandă), de ce nu mergeți pentru variant cea mai naturală și mai rentabilă - o plantă frumoasă de lavandă așezată pe noptieră.

3. Planta şarpe

Una dintre cele mai recomandate plante pentru îmbunătăţirea calităţii aerului din interior, planta şarpe este rezistentă şi uşor de întreţinut. Ea emite oxigen în timpul nopții, consumând în același timp dioxid de carbon – pe care îl producem noi în mod natural atunci când respirăm. Toate acestea conduc la o calitate mai bună a aerului și la un somn mai bun.

Planta șarpe filtrează, de asemenea, o serie de toxine pe care le întâlnim adesea în aerul din interior (formaldehidă, tricloretilenă și benzen).

4. Aloe vera

NASA o coinsideră una dintre cele mai bune plante pentru îmbunătățirea calităţii aerului. Fantastica Aloe vera funcționează la fel ca planta şarpe - emite oxigen noaptea, făcând somnul mai liniștit. Este, de asemenea, una dintre cele mai ușor de crescut şi îngrijit plante – se comport bine atunci când este "neglijată" și, astfel, nu necesită udare frecventă.

Este numită "planta nemuririi" de către egipteni, se reproduce cu ușurință, așa că, dacă o cumpărați, veți avea în curând câte o plantă de Aloe pentru toate încăperile din casă. Păstrați-o la fereastra dormitorului, deoarece are nevoie de o mulțime de lumină directă a soarelui.

De asemenea, puteți utiliza gelul din frunzele Aloe Vera ca tratament pentru tăieturi minore și arsuri, mușcături de insecte, piele uscată și multe altele! Este pur și simplu o plantă ce nu trebuie să lipsească din nicio casă.

5. Gardenie

Cu frunze verzi, lucioase și flori frumos parfumate, Gardenia este o alegere populară de plantă pentru dormitor. Studiile arată că menținerea unei Gardenii în camera dvs. vă poate ajuta să obțineți o calitate mai bună a somnului. Se spune chiar că ea poate fi la fel de eficace ca și Valiumul în ameliorarea anxietății și îmbunătăţirea somnului.

Cu toate acestea, Gardenia poate fi dificil de întreținut, deoarece necesită multă atenție pentru a-și păstra frunzele și florile atractive. Gardeniile de interior trebuie păstrate într-o încăpere luminoasă, dar nu le amplasaţi în lumina directă a soarelui.

Dacă suferiți de insomnie sau de anxietate, investind puțin timp într-o Gardenie ar putea fi o soluție ieftină și mai sănătoasă decât administrarea pastilelor!

6. Planta păianjen

A nu se confunda cu planda şarpe. Planta păianjen este, de asemenea, un excelent agent de curățare a aerului. Testele NASA au arătat că elimină aproximativ 90% din formaldehida chimică cancerigenă din aer. Deoarece formaldehida se găsește în produsele obișnuite de uz casnic, cum ar fi adezivii, chiturile și materialele de umplutură, este o idee bună să țineți una din aceste plante prin preajmă.

În plus, ea va absorbi mirosurile și fumul, dar va menținerea şi nivelul de oxigen în cameră, favorizând un somn mai bun.

7. Valeriană

Valeriana este o plantă perenă cu flori roz sau albe, care înfloresc vara. În timp ce florile au fost folosite ca parfum în secolul al XVI-lea, rădăcina a fost utilizată, sub formă de ceai sau tincture, din cele mai vechi timpuri, medicul și filozoful roman Galen prescriindu-o pentru insomnie. Cercetări mai recente au arătat că Galen avea dreptat - simpla inhalare a mirosului de valeriană vă va ajuta să adormiți rapid și vă bucurați de o calitate mai bună a somnului.

Păstraţi planta pe fereastra dormitorului dvs. (are nevoie de soare 6 ore pe zi). Însă, la finalul zilei, de ce să nu adăugați şi câteva petale în apa de baie, pentru a vă relaxa?

8. Iederă englezească

Un altă plantă recomandată de NASA pentru purificarea aerului, iedera Engleză este ușor de cultivat și are nevoie doar de o expunere moderată la lumina soarelui.

Studiile au arătat că frunzele de iederă pot îmbunătăți simptomele alergiilor sau ale astmului - care au un impact semnificativ asupra cantității și calității somnului. Specialiştii americani în alergii, astm și imunologie efectuat un experiment în 2005 şi au demonstrate că iedera englezească a înlăturat 78% din mucegaiul din aer în doar 12 ore! Deoarece mucegaiul poate afecta respirația noastră, este cu siguranță o plantă care asigură un somn excelent.

Această plantă verde arătă grozav într-un coș de agățat, în interiorul locuinţei, sau așezată pe un pervaz de pe care frunzele pot coborî. Atenţie, însă! Iedera este toxică pentru copii și animale, așa că va trebuie să o ţineţi departe de ei!

9. Crinul Păcii

Este o plăcere să îl priveşti! Crinul de Păcii este o altă pălantă superstar a NASA, ajutând la filtrarea benzenelor dăunătoare, a tricloretilenelor și a toxinelor de formaldehidă.

Aceste flori pote crește umiditatea unei încăperi cu până la 5%. Acest lucru suprimă microbii din aer care pot duce la alergii și, de asemenea, ajută la ameliorarea iritaţiilor nazale sau esofagiene, care vă pot ține treji toată noaptea.

O locaţie frumoasă și umbroasă (departe de animale și de copii) și udarea săptămânală sunt tot ce are nevoie Crinul Păcii - nu este prea mult, când te gândeşti ce somn grozav urmează.

10. Palmierul bambus

Această plantă mică este un purificator de aer fantastic. Puneți deoparte aparatele de purifica aerul şi folosiţi câteva dintre aceste plante drăguțe. Spuneți la revedere mirosurilor și toxinelor din aer! Nu numai că vă veți putea bucura de aerul curat și proaspăt în timpul zilei, dar veţi avea şi un somn excelent.

Având în vedere originile sale exotice, Plamierul bambus va aduce un aspect tropical, cald în dormitor. Este destul de ușor de îngrijit - mențineți solul umed și plasați planta în lumina directă a soarelui.

11. Gerbera

Aceste plante strălucitoare și vesele vă vor îmbunătăţi imediat dispoziţia! Cu flori roz, portocalii, galbene și albe, ar trebui să se găsească în fiecare camera - și nu doar pentru că arată bine.

Gerbera eliberează oxigen pe timp de noapte, ceea ce vă ajută să respirați ușor în timp ce dormiţi. Dacă suferiți de apnee sau de alergii, atunci aceste plante sunt cu siguranță recomandate.

O avertizare pentru cei începători în alte plantelor: deoarece sunt predispuse la boli fungice, Gerbera are nevoie de o atenție deosebită, în special în ceea ce privește udarea și lumina.

12. Iedera dracului

Cu frunzele sale în formă de inimă, marmorate, Iedera dracului este o altă plantă care purifică aerului, în conformitate studiile NASA.

Cei care au un program aglomerat se vor bucura în mod deosebit de această plantă asemănătoare cu iedera. Nu numai că veți avea o calitate mai bună a somnului, dar nu trebuie să vă preocupaţi prea mult despre îngrijirea ei - câteva ore de soare dimineața și puțină apă o dată pe săptămână este tot ce ce are nevoie Iedera dracului.

Atenţie - nu lăsaţi această plantă la îndemâna animalelor și copiilor!

Ce trebuie să ştiţi când introduceţi plante în casă:

• Verificați întotdeauna dacă nu cumva sunt toxice pentru copii și animale, pentru a vă asigura că sunt potrivite pentru familia dvs.
• Amintiți-vă să ștergeți frunzele în fiecare săptămână pentru a vă asigura că plantele își pot face treaba în mod eficient - gândiţi-vă că această operaţiune este echivalentul schimbării filtrului în purificatorul de aer.
• Pentru rezultate optime, alegeți o combinaţie de plante care purifică aerul și care induc somnul prin mirosul lor.
• NASA recomandă între 15 și 18 plante care au capacitatea de a purifica aerul într-o casă de 170 de metri pătrați.

Sursa: Natural Living Ideas
12 plante pentru dormitor care vă vor ajuta să dormiți mai bine
Stai informat nu rata nici o oferta. Inscrie-te la newsletter