• +40 766 354 363
  • iulia.grecu@woodcore.ro
  • +4 0766 223 849
  • ionut.dobra@woodcore.ro
Woodcore - Cluj Napoca

4 sfaturi pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din casa ta

Chiar dacă parchetul e un "ingredient" important, atunci când vine vorba de casa ta, nu neglija şi alte aspecte. Astăzi vorbim de... aer.

Asta pentru că, atunci când ești afară, ai parte de poluare, praf, fum de țigară. Toate îți pot afecta sănătatea. Iar când intri în casa ta, te simți mai în siguranță. Însă nu este chiar așa. Aerul din casă poate fi chiar și de 5 ori mai poluat decât cel din exterior. Pe timpul iernii, ții geamurile mai mult închise, ca să păstrezi căldura, și respiri un cocktail de substanțe cu potențial periculos, datorită agenților de curățare, a odorizantelor, a prafului sau a altor substanțe.

Iată 4 sfaturi oferite de specialiștii Oprah.com pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casa ta.

1. Acordă o atenție sporită produselor de curățat

Potrivit unui studiu realizat în 2012 de EWG (Environmental Workin Group), o organizație de cercetare non-profit, 53% din peste 2.100 de produse de curățare testate conțineau substanțe precum hidroxidul de sodium sau hidroxidul de potasiu, compuși care pot afecta plămânii. În plus, 20% dintre aceste produse conțineau substanțe cancericene precum formaldehidele. “Din păcate, chiar și unii producători de produse “naturale” omit să treacă pe lista toate ingredientele”, a declarat dr. Rebecca Sutton, chimist specialist în contaminarea mediului la EWG.

2. Fii suspicios în ceea ce privește mirosurile

Nimeni nu-și dorește o casă urât mirositoare, însă unele odorizante conțin ftalați (compuși chimici care elimină mirosurile dintr-o încăpere) și arome artificiale care pot afecta sistemul endocrin, cu potențial de risc în apariția cancerului la sân. Într-un studiu realizat în 2012, publicat în Jurnalul de Sănătate a Mediului Înconjurător, s-a descoperit că din peste 200 de produse des utilizate în gospodarii (de la detergent la dezinfectante pentru mâini) cantitatea cea mai mare de arome artificiale se găsește în odorizantele de cameră. Este mai bine să ai în casă plante frumos mirositoare, precum rozmarinul, de exemplu.

3. Ține o fereastră deschisă

Chiar dacă ai aparate care îți purifică aerul, ele elimină doar particule precum praful și fumul, însă nu și gazele sau alte substanțe periculoase. Aerisirea este cea mai bună cale de a elimina substanțele chimice din casa ta. Chiar și pe timpul iernii, merită să plătești puțin mai mult la căldură, decât să plătești mai scump cu sănătatea ta. Deschide cel puțin 10 minute fereastra de mai multe ori pe zi sau, dacă poți, ține una cât mai mult deschisă. Dacă stai pe o stradă foarte algomerată ca trafic, deschide fereastra noaptea.

4. Cumpără-ți plante în ghiveci

Cercetătorii de la NASA au descoperit că frunzele și rădăcinile anumitor plante pot ajuta la filtrarea aerului din casă, curățând astfel încăperea de substanțe chimice precum formaldehidele și amoniacul. Află AICI care sunt cele mai bune plante care “detoxifiază” aerul în camera ta.

sursa
4 sfaturi pentru a îmbunătăţi calitatea aerului din casa ta
Stai informat nu rata nici o oferta. Inscrie-te la newsletter