Stratul suport în montarea parchetului

Written by cristinadobra on June 23, 2015

În cazul montajului parchetului de lemn cel mai important aspect de care trebuie să ținem mereu cont este stratul suport pe care vom aplica pardoseala.
În cele mai multe dintre cazuri întâlnim șape grosiere de beton. Acestea au fost fie turnate manual cu ajutorul dreptarului, fie mecanizate cu elicopterul.
O șapă elicopterizată este cea mai bună soluție pentru montajul unei pardoseli deoarece are o planeitate bună, iar consumul materialelor este mai mic.
Dacă ne confruntăm cu o șapă de o calitate proastă, nisipoasă sau cu denivelări mari, avem câteva soluții pentru întărirea și repararea ei:

I. Șapa autonivelantă

În primul rând, există mai multe tipuri de șape autonivelante, în funcție de tipul de pardoseală, astfel cea pentru parchet are o rezistență ridicată la smulgere și se toarnă într-un anumit mod. Caracteristica minimă a șapelor pentru parchet este : C30 F7.

Orice șapă autonivelantă peste care se montează pardoseli de lemn, trebuie sa aibă o rezistență la compresiune de minim 30 Newtoni/mm. Rezistența la forfecare sau încovoiere trebuie să fie de minim7 N/mm. Aceste aspecte devin și mai importante atunci când intervine și factorul încălzirii prin pardoseală.

Înainte de orice operațiune este obligatoriu realizarea unui protocol de uscare și detensionare a șapei (în cazul pardoselilor încălzite). Acest procedeu presupune creșterea treptată a temperaturii în instalația de încălzire până la o sarcină mai mare decât cea la care va fi folosită ulterior, menținerea acestei temperaturi pe parcursul câtorva zile și apoi coborârea acesteia până la o valoare minimă.
Prin această metodă se vor elibera tensiunile aflate în structura șapei, existând chiar posibilitatea apariției unor mici fisuri în sapă, fisuri care este recomandat să survină înaintea montajului pardoselilor.

Metoda de aplicare a șapei autonivelante pentru parchet de lemn constă în:

1. Șlefuirea superficială a sapei de egalizare în vederea curățării acesteia de stropi de glet și mai ales pentru deschiderea porilor.

2. Aplicarea unei amorse epoxidice bicomponente diluată cu 10% solvent, pentru o mai bună penetrare a șapei. Rolul amorsei este de a consolida la suprafață șapa și de a crea un suport stabil și compact.

3. A doua zi se aplică al doilea strat de rășină epoxidică bicomponentă peste care se presară instant 1,5 kg/mp nisip de cuarț granulație 0,3-0,7. (Atenție, nu se aplică nisip de balastieră).

4. În următoarea zi se mătură excesul de nisip de cuarț și rămâne în urmă un strat suport rugos (datorită nisipului) și ancorat bine în șapa de bază datorită amorsării în prealabil cu rășină epoxidică.

5. În aceeași zi sau următoarea se poate începe aplicarea șapei autonivelante, care este obligatoriu să fie compatibilă pentru montajul pardoselilor de lemn pe șape încălzite. Șapa autonivelantă pe care o propunem noi, se poate agrega la grosimi de peste 10 mm cu nisip de cuarț granulație 0,3-0,7 în proporție de 50%, fapt care va reduce costurile semnificativ.

Recomandăm aplicarea șapei autonivelante într-un singur strat, în caz contrar trebuie repetat procedeul de amorsare epoxidică.

II. Folia Nibolay

NIBOLAY RENOFLEECE este o pătură de poliester PET flexibilă, care lasă aerul să circule și acoperă fisurile de substrat. Aceasta este folosită la montajul parchetului masiv lipit și a parchetului stratificat.
Este recomandat ca aceasta să fie instalată pe suporturi instabile sau care nu pot fi evaluate corect ca duritate sau rezistență la smulgere. Se folosește în special la renovarea suporturilor vechi cu resturi de masă de șpaclu și adeziv. Aceasta aderă bine la suport sau plică în momentul încălzirii prin pardoseală cu apă caldă in cazul lemnului masiv sau stratificat.

Folia se aplică astfel:

1. Suportul existent trebuie curățat de posibile resturi de materiale, iar apoi șlefuit superficial, după care se aspiră bine de praf.

2. Pe șapă se aplică unul sau două straturi de amorsă, în funcție de umiditatea șapei. Se aplică un start atunci când se dorește amorsarea și întărirea șapei umiditatea fiind sub 2%, iar în două straturi pentu o umiditate între 2-6 %, deoarece rășina este o barieră eficientă împotriva vaporilor.

3. După întărirea șapei se montează cu adeziv membrana Nibolay. Se aplică fără cute în stratul proaspăt de adeziv și se freacă puternic cu pluta sau rola presoare. După circa 24 de ore, în funcție de setarea adezivului pentru parchet, stratul superior poate fi acoperit cu același adeziv ca cel de dedesubt urmând montarea parchetului.

În situația în care construcția este nouă, șapa de beton e posibil sa aibă o umiditate mare. Umiditatea sapei se poate măsura cu higrometru electronic sau cu un higrometru pe bază de carbură de calciu.
Dacă umiditatea are valori foarte mari se pot închiria dezumidificatoare sau se pot aplica două straturi de rășină epoxidică pentru izolarea acesteia în șapă.

Iată, acestea au fost serie de detalii tehnice pe care am vrut sa le împărtășim cu voi, referitor la cât este de important stratul de suport în procesul de montare al parchetului.
Vom reveni și în articolele următoare cu informații de specialitate din acest domeniu fascinant în care va fi mereu nevoie să îmbinăm mai multe aspecte importante, precum atenția la detalii, spiritul practic și mai ales bunul gust în materie de design și aspect.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *