Plintă de culoarea parchetului sau plintă albă?

Written by cristinadobra on November 10, 2015

Plintă de culoarea parchetului sau plintă albă?

Clienții noștri ne intreabă deseori care este rostul plintei și dacă mai este de actualitate ca aceasta să aibă culoarea parchetului?

La pardoselile din lemn plinta este necesară pentru a masca rostul de dilatație lăsat între parchet și perete. Răspunsul legat de culoarea pe care trebuie să o aibă plinta îl primim chiar de la client, atunci când ne mărturisește preferințele sale în materie de decor și cum vizualizează el ultimele detalii de finisaj.

Dacă acum câțiva ani erau foarte puține variante de plinte pentru parchetul de lemn, astăzi deținem o gamă foarte variată din care putem alege:

Plinta din lemn masiv

- se prezintă sub mai multe forme și lățimi

- este făcută din același lemn din care este creat parchetul, cel mai adesea din stejar și poate veni finisată sau se finisează la fața locului (depinde de producător)

- în ultimii ani acest tip de plintă a dispărut de pe piață, deoarece furnizorii nu au mai recomandat-o având marele dezavantaj de a fi compusă din lemn masiv care se torsionează și se dezlipește de pe perete

- în timp a apărut plinta cu furnir de lemn pe suport de molid, mdf sau placaj multistrat

Plinta cu furnir de lemn

- se găsește pe piață cu diferite grosimi și lățimi: 4 cm, 6 cm, 8 cm sau chiar 10 cm

- poate veni gata finisată din fabrică sau nefinisată și se finisează la fel ca și pardoseala

- este foarte stabilă dimensional, indiferent de stratul suport pe care se produce, iar producătorii de parchet triplustratificat gata finisat, cum sunt Karelia si Kahrs, produc plinta pentru fiecare decor de parchet, acesta fiind un mare avantaj atunci când se dorește ca plinta să fie aceeași cu parchetul

Plinta cu finisaj din melamină

- se produce pe suport de mdf și este adesea folosită la pardoselile laminate, având un cost mai redus decât plintele de lemn

- există pe mai multe grosimi și lățimi

Plinta din duropolimer, producător Orac Decor

- a apărut de câțiva ani pe piață și este varianta cea mai rezistentă la lovituri

- are diferite forme și dimensiuni

- se poate colora fie în culoarea peretelui, fie albă

- există și varianta flexibilă care poate fi montată pe suprafețe curbate

În urma multiplelor experiențe pe care le-am avut pe mai multe șantiere, am descoperit că plintele din duropolimer reprezintă cea mai bună soluție. De ce?

În primul rând deoarece plinta este un element de perete, astfel că în cele mai multe cazuri plinta arată mai bine dacă este de culoarea peretelui decât de cea a pardoselii.

Pe de altă parte, am descoperit deseori în timpul montajului că pereții nu sunt drepți, astfel că de fiecare dată trebuia să chituim deasupra plintei și nu eram foarte mulțumiți de rezultatul obținut.

Dacă plinta este din duropolimer, rezultatul este impecabil: se montează plinta cu un adeziv special, se chituiește unde sunt diferențe între plintă și perete sau pardoseală, se curăță excesul, iar apoi se vopsește plinta fie în culoarea peretelui, fie albă. Rezultatul obținut este surprinzător de natural, ca o parte integrată din perete.

Ce mai trebuie să știți:

La orice tip de plintă există teșituri sau canale pe unde puteți ascunde cablurile. În plus, noi recomandăm ca plintele să nu fie montate cu cleme și accesorii de plastic, iar acolo unde există colțuri de perete, acestea se pot tăia la 45 de grade, indiferent de tipul de plintă ales. Chiar și cele cu melamină de plastic pot fi tăiate fără a deteriora finisajul.

 

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *