Tendinţe de lemn în 2016

Written by cristinadobra on January 27, 2016

Începutul de an a debutat cu o vizită pe care am făcut-o la showroom-ul cu furnizori de parchet organizat de Domotex, în Germania. Acolo am desprins câteva din tendinţele actuale în materie de pardoseală şi lemn. Culorile predominante ale anului sunt cele pământii, gri sau maro deschis, iar albul rămâne în continuare printre preferinţe. Am regăsit pardoseala care urcă şi pe perete ca o continuare, dar şi cu texturi noi, mozaicuri de lemn 3D care conţin chiar porţiuni de lemn vechi recondiţionat din clădiri antice sau din hambare. De asemenea din lemnul recuperat s-ar putea realiza şi pardoseli antichizate, dar cu un cost mult mai ridicat.

Cei de la Domotex, au organizat şi un concurs de inovaţii la care a participat compania KÄHRS, cu un model nou de parchet produs din arţar canadian, rindeluit şi antichizat, finisat cu ulei.

În cadrul acestui concurs a participat şi un producător polonez de deck pe care noi îl comercializăm şi care a realizat un nou sistem de prindere, numit Gumi, făcut din acelaşi tip de cauciuc care se foloseşte la roţi. Inovaţia constă în faptul că lemnul de frasin termotratat de diferite dimensiuni,  poate fi montat şi demontat ori de câte ori se doreşte, existând posibilitatea creării de pattern-uri diferite.

Am descoperit că în tendinţe rămâne şi pluta, utilizată atât ca pardoseală cât şi ca pereţi. În România aceasta încă nu este agreată, deşi pluta este existentă la noi ca pardoseală de câţiva ani.

Am observat la aproape toţi producătorii, că revin pattern-urile, predominant modele de parchet tip chevron sau brăduţ. Pentru spaţiile generoase pot fi folosite şi panouri versailles fie produse doar din lemn, fie cu inserţii metalice, marmură şi sticlă de murano.

La categoria inovaţii am regăsit şi producătorul de parchet laminat, care a participat cu un nou tip de produs, mai subţire şi care poate fi lipit de șapă, lucru care nu era posibil până acum. Am observat o tendinţă spre conceptul de ecologic, atât la pardoseli, cât şi la materialele necesare montării şi finisării parchetului. La pardoselile finisate se folosesc mult uleiuri şi texturi periate.Tot din motive ecologice nu se mai folosesc atât de mult esenţele de lemn exotice, de exemplu palisandrul, deoarece obţinerea lor se realizează intr-un mod ilegal, distrugând ecosistemul.

În ceea ce priveşte materialele, am văzut un nou tip de finisaj care se foloseşte în special în ţările scandinave. Se numeşte “soap” şi practic este un săpun care este aplicat direct pe lemn fără a fi finisat ulterior. Acesta poate fi transparent sau colorat şi are avantajul că se poate repara mai uşor în cazul zgârieturilor şi poate fi reaplicat atunci când e necesar.

Showroom-ul Domotex a fost o experienţă profesională extraordinară care ne-a oferit o privire de ansamblu asupra tendinţelor occidentale în materie de lemn şi pardoseli. Sperăm că în curând vom putea aduce şi la noi idei de pardoseli care vor îmbina cu succes aspecte moderne, inovative şi ecologice.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Share on LinkedInPin on Pinterest

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *