Dacă optaţi pentru o pardoseală din parchet natural de lemn, faceţi cea mai bună alegere la nivel de raport preţ-calitate, sănătate şi durabilitate. Totuşi, produsul în sine reprezintă doar 33% din pardoseala finită, restul fiind completat în proporţii egale de calitatea montajului şi calitatea produselor folosite la montaj.
CONDITIILE AMBIENTALE
Inainte de a incepe montajul parchetului, acesta trebuie sa fie aclimatizat la conditiile din incaperea unde va fi instalat. Atat acum in timpul aclimatizarii si montajului, cat si pe toata durata sa de viata, pardoseala de lemn trebuie sa fie pastrata in conditii de 18°C – 25°C, si umdiditate ambientala de 40%-60%.
CONDITIILE STRATULUI SUPORT
Primul pas, si poate cel mai important este verificarea conditiilor stratului suport, in cele mai multe cazuri sapa. Aceasta trebuie sa se incadreze in anumite valori de umiditate, planeitate si rezistenta la smulgere. In caz contrar trebuie ca mesterul sa foloseasca anumite solutii de tratare a stratului suport: rasini epoxidice, amorse, etc.; mergand in unele cazuri deosebite pana la aplicarea de sape autonivelante de mare rezistenta speciale pentru pardoseli de lemn.
MONTAJUL PARCHETULUI
Odata tratat corespunzator stratul suport, urmeaza montarea pardoseli de lemn. Parchetul se lipeste de sapa utilizand adezivi profesionali. Tipul adezivului folosit depinde de mai multi factori: tipul de lemn, dimensiuniile acestuia, daca sapa este sau nu incalzita, daca pardoseala in cauza se regaseste in baie, etc.
Modelul dupa care se monteaza parchetul se stabileste impreuna cu beneficiarul final, in functie de aspecte estetice si tehnice ( orientarea luminii, dimensiunea incaperilor ).
FINISAREA PARCHETULUI
Dupa ce am montat corespunzator parchetul urmatorul pas este finisarea acestuia si eventual montarea plintelor alese de beneficiar.
Parchetul se slefuieste cu masini profesionale care nu degaja praf in aer, si care ajuta la obtinerea unui finisaj uniform, fara pete, urme sau alte defecte.
In ceea ce priveste finisarea pardoseli de lemn, in ziua de azi, datorita avansarii in tehnologia din domeniu putem spune linistiti ca avem mii de variante. Grunduri clasice care pastreaza culoarea naturala a lemnului, grunduri ce o evidentiaza, baituri, uleiuri colorate, lacuri ecologice, toate dispnibile in mai multe variante de luciu: mat, semi-lucios, lucios; si pentru diverse valori de trafic: casnic, rezidential, comercial, extrem.