• +40 766 354 363
  • iulia.grecu@woodcore.ro
  • +4 0766 223 849
  • ionut.dobra@woodcore.ro
Woodcore - Cluj Napoca

Întrebări frecvente

Ce este parchetul

Prin parchet se înţelege o pardoseală din lemn cu un strat de uzură de minim 2,5 mm. Acest criteriu a fost impus de normele europene.

În această categorie întră parchetul triplu stratificat, cel dublu stratificat, parchetul din lemn masiv şi cel industrial.

Nu este recomandat un parchet cu strat de uzură mai subiţire de 2 mm, acest lucru poate duce la deteriorarea stratului superior.

Avantajele parchetului în comparaţie cu alte pardoseli

Spre deosebire de celelalte pardoseli, parchetul de lemn este o pardoseală 100% ecologică.

Este mult mai bună pentru copii, pentru că este o pardoseală mai moale şi mai caldă, în comparaţie cu gresia.

Spre deosebire de pardoselile reci, parchetul este un material regenerabil care poate fi refinisat cu absolut orice altă culoare şi tip de finisaj. Acest aspect este foarte important: în loc să înlocuiţi pardoseala existentă, în cazul lemnului este necesară doar o raşchetare.

Din punct de vedere financiar, costul unei pardoseli de lemn este mai ridicat la achiziţionare, însa, datorita recondiţionării, costul pe termen lung este mult mai scăzut în comparaţie cu orice alt tip de podea.

Parchetul de lemn este, de asemnea, şi un bun izolator termic şi fonic.

Ce parchet trebuie să alegeţi?

Alegerea parchetului pe care îl doriţi depinde de câteva aspecte.

Tehnice: dacă aveţi încălzire în pardoseală, aveţi nevoie de un parchet cu stabilitatea dimensională foarte bună şi cu un indice de transfer termic superior. De obicei, parchetul triplu stratificat KARELIA este o alegere foarte bună, însă se poate folosi şi parchet masiv cu anumite caracteristici. Totodată, dacă aveţi de parchetat o încăpere cu trafic extrem, cea mai bună alegere este parchetul masiv industrial, care, prin robusteţea sa, rezistă cel mai bine la trafic.

Estetice: în funcţie de cerinţele designer-ului/arhitectului, puteţi opta pentru parchet cu culori naturale sau îl puteţi băiţui. Totodată, este disponibilă o largă varietate de modele de montaj, clasic, englezesc, spina, “point de Hongrie”, etc.

Ce fel se finisaje se folosesc la parchet?

Parchetul poate fi finisat cu o largă varietate de produse, texturi şi culori.

Sunt disponibile uleiuri colorate matuite sau satinate, grunduri care intensifică fibra lemnului, lacuri ecologice cu diferite graduri de luciu, de la mat la lucios; baiţuri pe bază de ulei care colorează fibra lemnului în diverse culori.

Parchetul poate fi şlefuit, periat aspru sau doar parţial, antichizat.

Atât lacul, cât şi uleiul pot fi cu rezistenţăl a diferite tipuri de trafic: casnic, intens, comercial.

Ca finisaj, lacul formează o peliculă care protejează mai bine lemnul, pe când în cazul uleiului, fibra este mai expusă, pardoseala fiind astfel mai predispusă la zgârieturi şi amprentări.

Se poate monta parchet pe încălzire în şapă?

Tehnologia modernă ne permite să montăm parchet peste sisteme de încălzire în şapă. Însă nu orice fel de parchet şi nu cu orice fel de materiale. Trebuie folosiţi adezivi speciali, care suportă sarcinile pe care le presupune o instalaţie de încălzire în şapă. Ne referim aici la adezivii elastici care, datorită compoziţiei, permit lemnului uşoare modificări.

Parchetul pretabil pe încălzirea în pardoseală este cel triplu stratificat. Acest tip de pardoseală are o conductibilitate termică superioară şi este stabil dimensional datorită existenţei stratului 3, care contrabalansează intrega placă. Datorita dimensiunilor mari, numărul de îmbinări într-o încăpere este mai mic, astfel riscul apariţiei rosturilor, cauzate de temperatură şi umiditate, este mai redus.

Se poate monta parchet în baie?

Parchetul natural de lemn poate fi montat şi în spaţii umede. Esenţe exotice care au o rezistenţă naturală la umiditate, ajutate de
materiale profesionale specifice pentru astfel de situaţii, se folosesc la realizarea de pardoseli ce se pot monta în băi.

Stai informat nu rata nici o oferta. Inscrie-te la newsletter